top of page

Follow your Light...

Ik liep afgelopen weekend te wandelen in het bos.. het is er momenteel prachtig. De warme herfsttinten, de bladeren aan de bomen, geel met hier en daar nog een plukje groen... de grond bedekt met oranjebruin blad met stukken heldergroen mos. Het namiddagzonnetje scheen. Op een gegeven moment, viel er een bundel licht door de bomen op een zijpad. Door de warmte van de zon verdampte het vocht.. het gaf een magisch plaatje (zie foto).

Het beeld bleef de afgelopen dagen bij me, alsof er een boodschap in zat... Ik ben al een tijd bezig met steeds bewuster te leven. Het is een levensweg met vooruitgang en soms een stap terug. Bewuster leven betekent voor mij ieder moment weer bewust kiezen. In elke dag zitten grotere of kleinere keuzemomenten: Wat ga ik (eerst) doen? Wat wil ik aandacht geven? Wat vind ik belangrijk? Hoe ga ik met een situatie om? Hoe ga ik reageren? Ga ik wel ...., ga ik niet...? Op sommige momenten in het leven gaat het om keuzes die gevoelsmatig moeilijker zijn, bijvoorbeeld keuzes over werk, relatie, vriendschappen, opvoeding, gezondheid, studie om een paar te noemen.

Tegenwoordig zie je vaak teksten met "Follow your heart, it knows the way" of “Volg je hart, dat klopt altijd” etc.. Heel mooi! Maar... hoe doe je dat, kiezen vanuit je hart? Hoe weet je of je je hart volgt? Of dat het je hoofd is, je gedachten?

Je hart-gevoel is het eerste gevoel of gedachte die je hebt, in de allereerste flits van een mili-seconde. Daarna volgen meteen de 2e en nog meer gedachten. Het eerste gevoel is ingeving, intuitie, inspiratie of hoe je het wilt noemen. Alles daarna komt uit voort uit je denken, je hoofd. Als je bewust bent van dat eerste gevoel, zullen keuzes makkelijker voor je zijn. In veel gevallen is die mili-seconde voorbij voor je er erg in hebt en zit je in je hoofd.

Je denken grijpt altijd terug op eerdere situaties. Dus zal het met deze nieuwe keuze putten uit hoe je eerder hebt gehandeld. En dat is in bepaalde (keuze) situaties ook heel handig. En in andere situaties kan het belemmerend zijn, vooral wanneer het een nieuwe gebeurtenis is. Als je hetzelfde doet, gebeurt in de meeste gevallen ook hetzelfde als de vorige keer (keren). “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.

Je kan het denken ook herkennen aan kritische gedachten : “Zou je dat wel doen?” “Kan je dat wel?” “Weet je er wel genoeg vanaf?” “Is dat nu wel handig/verstandig?" (he, het woord verstand zit hier in...). En het denken bestaat vaak uit oordelen, goed/fout: “nee niet doen, hij/zij is niet te vertrouwen” “de vorige keer ging het ook niet goed....”

Ok, dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe dan? Het “eerste seconde”-moment is vervlogen, hoe kom ik daar weer bij?

Wat ik doe en wat mij helpt is het volgende: - een plek opzoeken waar je even ongestoord kunt zitten. - een paar keer diep ademhalen naar je buik en langzaam uitademen en hier bewust je aandacht bij hebben. Voel hoe je adem via je neus naar binnen stroomt naar je buik, dat deze uitzet en evt. omhoog gaat naar je borstkas en zo je hele bovenlichaam vult als een ballon. En vervolgens hoe je borst weer terugzakt en je buik weer terug gaat en je langzaam de lucht via je neus voelt verlaten. Hiermee maak je weer contact met je lichaam en je voelen. - als je dit een paar ademhalingen gedaan hebt, stel je jezelf opnieuw de vraag over de keuze, in de vorm van 1 gesloten vraag. "Als ik dit ga doen, word ik er blij van?" is een vraag waar ik het goed bij kan voelen. Een andere vraag zou kunnen zijn "Is het goed voor mij om ....?" of een vraag die bij jouw situatie past. - dan ga je letten op je (eerste) gevoel. Voelt het licht of voelt het zwaar? Een licht gevoel betekent dat het klopt voor jou. Het voelt vaak fijn, blij, luchtig, zin om te beginnen, enthousiast, geinspireerd etc. Een zwaar gevoel betekent dat het niet klopt en kan als een steen op je maag voelen, een ‘geen-zin’gevoel, niet vrolijk. In het begin zal het misschien wennen zijn om licht en zwaar te herkennen in jezelf. Blijf oefenen, dan ga je het beter in jezelf herkennen.

Als je op het punt staat iets te gaan beslissen of te gaan doen wat onbekend is, buiten je comfortzone, kan dit een onzeker en zenuwachtig gevoel geven. Dan voel je een angst- of kriebelgevoel of kan weerstand oproepen. Als dit het geval is, zijn er (onbewuste) gedachten of een nog niet bewust (beschermings)patroon. Hoe vaker je iets doet wat nieuw is, hoe makkelijker ook dit weer gaat worden. Zo voel ik nu toch ook even een kriebeltje nu ik op het punt sta voor het eerst een “soort van blog” te schrijven en delen... 😊

En... er is geen goede keuze of slechte keuze! Het is een ervaring, punt. Niets meer, niets minder. Een ervaring die uitpakt zoals je hoopte (of misschien nog beter dan je had kunnen dromen!!) of een leermoment die je mee kunt nemen. Haal het oordeel en de verwachting van de keuze af. En, heel belangrijk, wees mild naar jezelf als het anders loopt of niet lukt (dit zijn ook weer allemaal gedachten) en ga iets doen waar je blij van wordt.

Een zin die hierbij kan helpen is: “All of life comes to me with ease, joy en glory” (bron: Access Consciousness).

De lichtbundel tijdens de boswandeling is voor mij symbool geworden voor “Follow your Light”, een variant op “Follow your heart”. Als je je keuzes baseert op “licht”, de lichtheid in jezelf, op waar je een blij gevoel van krijgt, maakt dat je leven lichter.... Je volgt het licht(e) in jezelf. Door het oordeel eraf te halen en mild te zijn, maak je het luchtiger. En alles bij elkaar wordt het leven leuker en makkelijker.

Het zonnetje schijnt op mijn rug terwijl ik dit schrijf. Lieve lezer, dank je wel! Ik wens je een mooie, zonnige dag 🤗☀️💞


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Home

Zie Ben Ga Coaching

Van "overleven" naar fijn verder leven na een verlies
bottom of page